~ Algemeen ~ Kittens ~ Dekkaters ~

Wat moet u weten voor u een Chartreux aanschaft.

“Maak dat de kat maar wijs”

 Een kleine handleiding ter voorkoming van het kopen van de spreekwoordelijke kat in de zak.

Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een Chartreux kunt u uw zoektocht naar een kitten of volwassen dier op verschillende wijzen beginnen. Ongeacht de manier waarop de zoektocht begint zou u één hoofdregel in gedachten moeten houden:

“Koop alleen een kitten of volwassen dier als u er een goed gevoel bij heeft”.

Deze hoofdregels is van groot belang voor uzelf en de verantwoorde fokkers. Met het kopen van kittens bij fokkers die onverantwoord bezig zijn houd u de onverantwoorde fok namelijk in stand. U red dan misschien een kitten uit erbarmelijke omstandigheden, maar u zorgt er wel voor dat die fokker weer nieuwe kittens op de wereld zet onder dezelfde omstandigheden !

De Chartreux

De Chartreux is een oud ras en ondanks dat de naam Chartreux of Karthuizer in het Nederlandse taalgebied is ingeburgerd zijn raszuivere Chartreux vrij zeldzaam. U dient er rekening mee te houden dat niet alle katten die worden aangeboden als Chartreux of Karthuizer ook daadwerkelijk vertegenwoordigers van dit ras zijn. Nog steeds worden er veel Brits kortharen en rasloze blauwe katten aangeboden als zijnde een Chartreux. Voor een leek kan dit heel verwarrend zijn. Door vooraf de stambomen van de ouders te bekijken kunt u een hoop ellende voorkomen, bovendien kunt u de namen van de ouders opzoeken in de online chartreux stambomendatabase. Dat kan u al enige zekerheid verschaffen. Daarnaast kunt u natuurlijk ook contact opnemen met deze werkgroep of een van de buitenlandse rasclubs. Deze kunnen u de benodigde informatie over de stambomen verschaffen.

 Op bezoek bij de fokker

 Het bezoek bij de fokker is een van de belangrijkste onderdelen van het kopen van een kitten. Contact via de telefoon en/of het internet is natuurlijk prachtig maar alleen met  een bezoek aan de cattery kan u pas echt een goed beeld vormen over de wijze waarop de kittens opgroeien. Het is erg aan te raden om een of meerdere cattery’s te bezoeken voordat u een kitten bespreekt. Zo’n bezoekje aan een cattery kan heel leerzaam zijn ook als er op dat moment geen kittens zijn. U krijgt dan toch een indruk onder welke omstandigheden de kittens opgroeien en nog belangrijker je hebt de kans om de moeder en/of vader van een toekomstig kitten in het echt te zien.

 De eerste indruk

Eenmaal bij de fokker zijn er enkele kleine dingen waar u op kan letten. Een van de belangrijkste dingen is natuurlijk de gezondheidstoestand van de aanwezige katten. Natte neuzen, ingevallen buikjes,onverzorgde vachten en waterige oogjes zijn vaak symptomen van ziekte of verzwakking.  Daarnaast is het van belang om te zien hoe de katten de ruimte mogen gebruiken. Hebben ze vrij doorloop of worden ze gescheiden van het huislijk verkeer in kooien of achterkamertjes. Houd hierbij wel in gedachten dat men een “open’’ kater vaak wel apart huisvest omdat deze nu eenmaal speciale zorg  nodig heeft. Dit betekend overigens niet dat een kater weggestopt moet worden, want ook hij verdient een katwaardige huisvesting. Samen met de huisvesting en de gezondheid dient natuurlijk ook een goede socialisatie genoemd te worden. Het zou toch raar zijn als u bij een fokker thuis zit en geen enkele kat durft bij u in de buurt te komen. Let verder goed op de algemene hygiëne binnen een cattery. Het is immers wel de plek waar uw toekomstige kat opgroeit.

Welke vragen mag u niet vergeten ?

Als u een bij een cattery bent moet u zeker van de gelegenheid gebruik maken om alles te vragen wat u wilt weten. Enkele leuke vragen zijn bijvoorbeeld: “Wat is het karakter van de ouders en/of van de kittens ?”, “Hebben de katten misschien bepaalde leuke eigenaardigheden?” en “Hoe is het om met een Chartreux samen te leven ?”

Minder leuke maar toch zeer belangrijke en interessante vragen gaan wat dieper in op de werkwijze van de cattery. Hieronder een klein overzichtje van belangrijke vragen met daaronder de door de verenigingen gestelde eisen.

De verenigingen houden 12 of 13 weken aan dit in verband met de entingen en de socialisatie.

De verenigingen stellen alleen verplicht dat de ouders vrij zijn van FIV en FeLV. Bij veel rassen wordt er echter vrijwillig ook op bepaalde erfelijke ziektes getest. Hoewel dit bij de Chartreux (nog) geen gewoonte is wordt er door enkele fokkers ook op erfelijke hart en nierziektes getest (HCM/PKD).

De verenigingen eisen van hun leden dat alle kittens volledig gevaccineerd naar hun nieuwe huisjes gaan. Ieder kitten met stamboom dient dus in bezit te zijn van een katten- en niesziekte enting.  Chippen is voor fokkers vrijwillig maar veel fokkers doen dit toch. Vaak kan het chipnummer dan ook op de stamboom vermeld worden. Voor kittens die uit het buitenland komen gelden er aanvullende regels. Voor deze kittens is een chip en een Rabies enting verplicht (Rabies alleen als zij ouder zijn als drie maanden). 

De verenigingen laten de cattery’s vrij in de manier waarop ze hun kittens verkopen. Het is voor u als geïnteresseerde in een kitten dus erg belangrijk om te weten dat het niet vreemd is om vragen te stellen over de handelswijze van een cattery. Vraag daarom rustig eens naar de manier waarop de aankoop van een kitten in zijn werk gaat. Hoe wordt bepaald uit welke kittens je mag kiezen ? Worden afspraken netjes op papier gezet in de vorm van een verkoopovereenkomst ? Heeft u nog bedenktijd voor u een definitieve keuze maakt ? Hoe is het met de betaling geregeld en wordt het kitten door de fokker bij u thuisgebracht of komt u het bij de cattery ophalen ?

 Tot slot

Al deze vragen kunnen u helpen bij het vormen van een beeld over een individuele fokker en zijn of haar handelswijze. Ben niet bang om deze vragen te stellen want een beetje duidelijkheid vooraf voorkomt vele problemen. Door goede vragen te stellen wapent u zich tegen fokkers met minder nobele motieven. Voor een goed beeld kunt u dan ook het beste bij enkele cattery’s informeren.

Hoe vollediger de informatie die u heeft hoe makkelijker het zal zijn om een goede keuze te maken. Laat u dus niks wijsmaken maar ga af op uw gevoel en stel goede vragen !!!

Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben dan kunt u deze stellen op lachendekat@gmail.com